<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=4646416002067816&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Terug naar het overzicht
Background-shape

De blik van Joris - Praten over ChatGPT

Joris Joppe | 19 mei 2023

Als je het van een afstandje observeert, dan is de ChatGPT hype alweer voorbij. Stellingen zijn ingenomen. Van absolute hallucinerende hype tot verschuiving van paradigma’s (ik moest het ook weer even googlen). De consultants hebben hun onderzoeksrapporten geschreven. Uiteraard wordt de accountant wederom met uitsterven bedreigd. Wie had dat verwacht!

We hebben vooral veel over ChatGPT gepraat. Als we net zoveel met ChatGPT hadden gepraat, waren we nu waarschijnlijk een stuk verder geweest. Zeker als we dat met open vizier hadden gedaan. Ons niet laten leiden door wat niet kan of wat er fout gaat. Leidend tot snelle conclusies om maar een standpunt in te nemen. Want wat vaak ontbreekt in ons denken is het woordje “nog”. Het kan nog niet. De resultaten zijn nog niet goed genoeg. 

Je mag er van alles van vinden maar een AI-pauze gaat er niet komen. Noch zal er op korte termijn regelgeving komen. De geest is uit de fles. Modellen worden snel beter en goedkoper. En je kan ze vervolgens ook nog eenvoudig trainen in jouw specifieke domein. De mogelijkheden groeien exponentieel!

Voor iedereen toegankelijk

De fundamentele verandering is niet dat de OpenAI producten zo goed zijn. Het echte verschil zit hem in de manier waarop de modellen voor iedereen toegankelijk zijn gemaakt. En hoeveel marketing erachter zit. Start-goeroes zullen het wel democratisering of zoiets noemen. Feit is wel dat als AI voor accountants beschikbaar is, ondernemers er ook toegang toe hebben.  

Voor softwareleveranciers is dit een machtige tijd. Een echte revolutie. Enkele jaren geleden experimenteerden we met Natural Language Processing om te kijken of we risico's in het samensteldossier konden analyseren. Dit was echter erg moeilijk en had weinig resultaat. Als ik het potentieel nu zie, hadden we ons die moeite destijds beter kunnen besparen.

Toch kunnen we niet allemaal OpenAI zijn. Wel onderzoeken we hoe we deze revolutionaire technologie kunnen inzetten om het vervaardigingsproces van rapportages te verbeteren. Wij hebben de eerste stappen gezet, maar dit is echt nog maar het begin. 

Meer betekenis geven aan cijfers

Accountancy is echter zoveel meer dan alleen software. Kennis van de sector, vragen van klanten, wijzigingen in regelgeving ….. Die kennis verbinden aan AI geeft een boost aan het verwerkingsproces. AI is een snelle leerling dankzij de zelflerende capaciteiten, ook wel generatieve AI genoemd. Door de technologie te blijven voeden met de juiste informatie ontstaat een efficiëntere dataverwerking, verhoogde nauwkeurigheid, verbeterde risicobeheersing en ondersteuning bij besluitvorming. Dat is onze veronderstelling en we gaan testen hoe AI meer betekenis kan geven aan cijfers. Om de accountancysector kwaliteit, efficiency en comfort te blijven bieden, zijn overmorgen andere technieken nodig dan vandaag. Eerlijk is eerlijk, wij moeten onze comfortzone verlaten en dat is wennen. Maar wij zetten de eerste stappen om met behulp van AI in bestaande software de accountancybranche te blijven ondersteunen. Lopen jullie mee?

Meld je aan als Visionplanner VIP

Wil jij de klantgerichtheid bij jouw kantoor verhogen? Meld je via onderstaand formulier  aan als Visionplanner VIP. Je krijgt een e-mail als de AI-functies voor jou beschikbaar zijn. Dan kun je gaan testen. Wees gerust, we helpen je op weg zodat je snel profiteert van waarde van AI voor jouw kantoor.

 

NB:

Nog geen hands-on ervaring met ChatGPT maar wel nieuwsgierig? Dan adviseer ik je deze YouTube filmpjes te bekijken. Die zijn gemaakt door en voor mensen in de accountancy.