<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=4646416002067816&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Belastingmoraal

Joris Joppe | 19 november 2020

Zoals je wellicht weet lanceert Visionplanner in 2021 haar fiscale aangiftesoftware. Uiteraard wordt het een genot om daarmee te werken. Maar het is ook wel interessant om te zien hoe ondernemers (en voor de IB, particulieren) denken over belasting betalen en het doen van aangifte. Gelukkig doet de Belastingdienst daar jaarlijks uitgebreid onderzoek naar. We zijn er eens ingedoken en hebben wat wetenswaardigheden voor je verzameld.

Particulieren

Maar liefst 60% van de particulieren doet zijn of haar eigen aangifte zonder enige ondersteuning van een adviseur. Tegelijkertijd heeft 95% van die groep achteraf ook het gevoel dat ze het goed gedaan hebben. ‘Goed’ zou in de ogen van de belastingplichtige natuurlijk ook kunnen betekenen dat ze boel aardig hebben opgelicht. Gezien het feit dat particulieren de pakkans bij fraude ruim hoger inschatten dan de realiteit (bijna 70% van de particulieren acht deze groot tot zeer groot) acht ik die kans niet zo groot.

Het lijkt er dus op dat het merendeel van de particulieren die zelf aangifte doen, in het volste vertrouwen dat ze dat goed doen. Of ze bewust bekwaam of onbewust onbekwaam zijn, vertellen de statistieken helaas niet.

Overigens, mocht je willen weten hoe groot de kans is dat een particulier bij een belastingadviseur aanklopt als ze de aangifte niet zelf doen: 40%. Dat percentage ligt nog net iets lager dan vrienden en familie - die kennelijk ook allemaal verstand hebben van fiscaliteit. Interessant feitje – particulieren hebben de laagste belastingmoraal in het onderzoek.

Ondernemers

Hoe ondernemers aangifte doen, wordt ook uitvoerig behandeld Een paar fun facts:

  • 5 procent van ondernemers vindt het voorstelbaar dat er omstandigheden zijn waardoor niet alle inkomsten worden opgegeven.
  • Gelukkig denkt 82% van de ondernemers dat de consequenties van een bewust foutieve aangifte (heel) ernstig zijn.
  • 83% van de ondernemers doet nog BTW aangifte via het portaal van de belastingdienst.
  • Voor de VPB ligt dat percentage nog op 68% van de ondernemers. Overigens claimt 86% van de ondernemers dat ze geen hulp krijgen bij het doen van aangifte.
  • Als ze zich dan toch advies inroepen, doet 75% van de ondernemers dat bij een administratie- of accountantskantoor.

Als je de percentages bekijkt, wordt een groot deel van de ondernemers ruim na het einde van het boekjaar weer verrast door het bedrag aan belastingen dat ze moeten betalen. Gelukkig komt daar vanaf volgend jaar een einde aan met de aangiftesoftware die je het hele jaar door informeert over je belastingschuld. Meer weten?

MEER OVER VISIONPLANNER FISCAAL